Openbare Verlichting Velp


foto 1

 

De identiteit en functie van de Hoofdstraat en de Rozendaalselaan vragen om een lichtbeeld, dat zowel intiem als monumentaal is.

De schaal van de bebouwing en de verkeersfunctie van beide straten rechtvaardigen een grotere masthoogte dan in de omliggende straten. Masten van 6 tot 8 meter zijn hier op zijn plaats. De trottoirs echter, die van groot belang zijn voor het winkelende publiek, vereisen een lagere lichtpunthoogte van ongeveer 4 meter om comfort en een sfeervol lichtbeeld te kunnen bieden aan de gebruikers.

De oplossing ligt in het combineren van op één mast hoog en laag geplaatste lichtpunten, die een eenheid vormen in zowel lichtkleur als in vormgeving van de armaturen.

Het hoog geplaatste lichtpunt kan met een gerichte bundel de rijweg verlichten en het laag geplaatste lichtpunt kan met een rondstralende optiek trottoirs en de plint van de bebouwing verlichten.

Zonder de norm voor gelijkmatigheid geweld aan te doen is een ietwat vlekkerig lichtbeeld gecreëerd Wat het gevoel van intimiteit versterkt.

Als extra worden de stammen en kruinen van de bomen op de middenberm met grondspots bescheiden aangelicht. Dit vergroot de sfeer in de straat na zonsondergang aanzienlijk.

 

DSC_7967.web

DSC_7970.web

DSC_7971.web

DSC_7989_bew