Licht op architectuur


Licht op Architectuur

Architectuur heeft grote invloed op de kwaliteit van de openbare Ruimte. De schoonheid en aantrekkelijkheid van een stad of dorp wordt voor een belangrijk deel bepaald door de schoonheid en aantrekkelijkheid van de gebouwen. Historische, markante en beeldbepalende gebouwen verdienen daarom aandacht. Ook na zonsondergang.

Met zorg ontworpen en uitgevoerde illuminatie van gebouwen voegt een waardevolle dimensie toe aan het avondbeeld van een dorp of stad. Het verfraait het straatbeeld en is bevorderlijk voor de sociale veiligheid. Het ondersteunt de levendigheid van het straatbeeld en heeft daardoor ook een economische waarde.

 

Kwaliteit van het lichtontwerp

Een goed lichtontwerp voldoet aan twee belangrijke criteria:

  • Het doet recht aan de architectuur en – in het verlengde daarvan – het versterkt de karakteristieken van de architectuur.
  • Een sterk en evenwichtig lichtbeeld combineert rust en eenheid met dynamiek en ritme.

Daarnaast is het van groot belang dat het ontwerp geen lichthinder en lichtvervuiling veroorzaakt en het energiezuinig en duurzaam is. De meest ideale situatie is wanneer illuminatie en openbare verlichting integraal ontworpen worden zodat een samenhangend, verantwoord lichtbeeld ontstaat.