Grote Markt Almere


foto 1

 

Openbare ruimte

Het plein heeft een lichtopbouw met een verloop van licht naar donker naar licht.

Het lichtste gedeelte wordt de voetgangersstrook aan de oostzijde van het plein. Vanaf de voetgangersstrook richting midden van het plein neemt de lichtsterkte geleidelijk af om op ongeveer 28 meter uit de oostelijke gevelwand het “donkerste” punt te bereiken.

Vanaf het donkerste punt neemt de lichtsterkte richting westelijke gevelwand weer toe, maar deze zal onder het niveau van de oostelijke zijde van het plein blijven.

Het resultaat is een asymmetrische lichtopbouw waarbij de nadruk komt te liggen op de voetgangersstrook aan de oostelijke zijde wat de hoofdroute over het plein is.

Dit lichtbeeld versterkt de ruimte en de rust, die het plein wil uitstralen te midden van alle drukte die de horecafunctie van het plein met zich meebrengt.

Bovendien is met een wat donkerder middengedeelte een goede basis gecreëerd voor de op het plein geplaatste objecten en bomen, die separaat aangelicht worden. Deze komen hierdoor beter uit en drukken hun stempel op stijl en sfeer van het plein.

 

De Gevelwanden

De gevelwanden geven de begrenzing van de ruimte aan. Door ze aan te lichten wordt deze begrenzing geaccentueerd en de beslotenheid van het plein versterkt wat een sfeer van geborgenheid geeft.

 

De postmoderne architectuur van de gevelwanden vraagt om een genuanceerd lichtontwerp, waarin de diversiteit in vorm en stijl geaccentueerd wordt.

Dit is bereikt door specifieke details in de architectuur gericht met kleine spots aan te lichten.

Om samenhang in het lichtbeeld te creëren, is een “lichtfilm” over de gevel gelegd door boven de plint de gevelwand in zijn totaliteit aan te lichten. De lichtsterkte van deze lichtfilm is iets lager dan de aangelichte details.

Gevolg hiervan is dat niet alleen de geaccentueerde details in het geheel opgenomen worden, maar ook de op de gevels aanwezige lichtreclames, zodat het lichtbeeld op de gevelwanden één geheel vormt.

Om de dynamiek van het lichtbeeld te versterken zijn een paar verticale lijnen op of tussen de gevels geaccentueerd. Dit heeft een enigszins theatraal effect wat goed past bij de horecafunctie van het plein.

 

DSC_7721-2.web

DSC_7728.web

fot.alm.web.lg

kunstwerk.web

rabo.web